KOSTPOLITIK

SUND MAD GIVER SUND
KROP OG SJÆL

På Klank efterskole er vi bevidste om, at sund mad er en vigtig del af en sund livsstil. Sund kost er vigtig for os alle, og ikke mindst eleverne på en efterskole, hvor man både bor og går i skole.

Formålet med kostpolitikken på Klank Efterskole er:

• At maden er sund, veltillavet og ernæringsrigtig ud fra gældende anbefalinger og kostråd
  • At lave mad, baseret på gode råvarer og at anvende så få halvfabrikata som muligt i madlavningen
  • At præge eleverne til nogle gode, alsidige kostvaner, som lever op til de generelle kostråd.

De 10 kostråd er udgangspunkt for vores planlægning og madlavning.

• Spis mindre mættet fedt
  • Spis mindre sukker
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spar varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Drik Vand

Maden skal være varieret, spændende, se indbydende ud og den skal afspejle årets gang.
Vi vil lave traditionel mad, men også følge tidens trend.
I løbet af et skoleår vil vi lave forskellige temaer, fx Thailandsk mad, Græsk uge, Nordisk mad, Klimavenlig mad osv.
Det skal være en fornøjelse at komme i køkkenet og spisesalen for alle.
Vi vil gerne gøre eleverne bevidste om kostens betydning i deres hverdag ved at servere en god, sund og alsidig kost.
Vi serverer for det meste fuldkornsbrød og anvender kun fuldkornspasta og brune ris.
Mel, morgenmadsprodukter, mælk, mejeriprodukter og frugt/grønt, købes fortrinsvis økologisk.

KØKKENET:

Køkkenet er bemandet med faglært personale, der alle gør deres bedste for at skabe nogle gode madoplevelser. Der bliver lagt vægt på kvalitet, smag og gode oplevelser. Personalet deltaget løbende i temadage og kurser for at få inspiration og ny viden.

Vi bager selv vores brød, og gerne med et højt indhold af fuldkorn og fibre, for derigennem at opnå bedre mæthed. Meget af vores brød er langtidshævet, det er med til at give vores brød en bedre struktur og fremme optagelsen af brødets næring.

Morgenmad:
Lunt hjemmebagt brød med smør/becel, oste, marmelader. Der tilbydes økologiske surmælksprodukter, hjemmelavet mysli, havregryn, havrefras, cornflakes, økologisk mini- og skummetmælk, frisk udskåret frugt.
Som variation laver vi nogle gange øllebrød og havregrød.
Hver morgen stilles der kaffe og te frem til eleverne.

Formiddagskaffe:
Friskbagt brød eller knækbrød, pålæg, frugt/gulerod, samt vand, kaffe og te.

Middag:
Varm hovedret, som serveres på buffet.
Mindst 1 gang om ugen serveres der fisk – vegetarretter 1-2 gange om måneden.
Til hvert måltid serveres der salat/råkost/grøntsager og nogle gange hjemmebagt brød.
Til maden drikkes der koldt vand.

Eftermiddag:
En variation af brød, frugt, grønt eller andet. Der vil være adgang til kaffe, te og frisk koldt vand. Fredag er der kage.

Aftensmaden:
Kold buffet med lun ret.
Hver dag er der 5-6 forskellige slags pålæg med dertilhørende rugbrød og dagens lune/kolde ret.
De fleste dage vil der være mulighed for salat eller råkost.
Vi serverer fiskepålæg 3-4 gange om ugen.
Der drikkes vand til maden.

Aftenskaffe:
Franskbrød eller grovboller med marmelade og smør samt kaffe/te, ved diverse arrangementer ser veres der kage eller andet godt.

Weekend:

I weekenderne er alting lidt anderledes.
Morgenmaden serveres kl. 9.30 og der kan forekommejuice, rundstykker, blødkogte æg, pålægschokolade m.m.
Til aften spises der varmt mad, der er dessert lørdag aften og kage søndag eftermiddag.

Specialkost

Vi tilbyder at lave specialkost hvis dette er aktuelt for nogle af skolens elever.

Vegetarmad tilbydes til elever der er vegetar inden skoleårets start, det kan ikke vælges til i løbet af et skoleår.

Diætmad laves hvis der foreligger en aftale med hjemmet og hvis det er lægeligt begrundet.

Troende muslimer, der ikke ønsker at spise svinekød, laves der et specielt tilbud til.

I starten af hvert skoleår, udarbejder køkkenlederen i samarbejde med eleven/hjemmet et papir på diætens/specialkostens indhold og omfang.

Køkkenets VIP

Alle elever skal indgå i køkkenvagter, hvor 4 elever er med i køkkenet, en uge af gangen. I denne uge er eleverne fritaget for undervisning mv. Arbejdstiden i køkkenet er, kl. 8 til ca. 14 og igen fra 17.20. Eleverne kommer til at være med i alt lige fra rengøring, opvask, fremstilling af salat og den varme mad, bagning m.m. Arbejdet i køkkenet er ligeledes et pædagogisk middel til at give eleverne “respekt” for maden og dens tilberedelse.

Eleverne bliver udstyret med T-shirt og forklæde fra køkkenet, men skal selv sørge for noget fornuftigt fodtøj.

Fødselsdage

Alle elever har i løbet af et skoleår fødselsdag. Det er ikke muligt at fejre hver enkelt elev, men én gang sidst på måneden, vil de blive fejret med en fælles fødselsdagsmiddag. Eleverne finder i fællesskab med køkkenlederen ud af en menu, og der vil den dag være kage/dessert, boller eller lagkage og varm kakao til aftenskaffen.

We did it!🔥 #klankefterskole
Girls✌🏻 #klankefterskole
Ordinary friday #klankefterskole #efterskolelivet #efterskole
Så blev kjolen endelig færdig #klankefterskole